گزارش تازه سازمان شفافیت جهانی اخیرا افغانستان را پس از کوریایی شمالی وسومالیا فاسد ترین کشور جهان دانسته است.
این امار برای کشورهای کمک کننده افغانستان پذیرفتنی نیست، زیرا این کشورها باور دارند که پول های مالیه دهنده گان شان به کیسه حلقه های سودجو می ریزد واین کمک ها هیچ اثر را بر زندگی مردم افغانستان نگذاشته اند.
دراین میان اتحادیه اروپا از میزان بزرگ فساد اداری در افغانستان سخت نگران است. پس از جا گرفتن افغانستان در فهرست فاسد ترین کشور های جهان، اتحادیه اروپا به حکومت افغانستان هشدار میدهد که اگر در برابر فساد اداری مبارزه جدی نکند وافراد آلوده به فساد، به ویژه افراد بلند پایه دولتی را که آلوده به فساد استند به کیفر نرساند، کشور های کمک کننده کمک های شان را به افغانستان قطع خواهند کرد.
این اتحادیه ازحکومت افغانستان می خواهد تا در مبارزه در برابر فساد اداری تحمل پذیری را کنار بگذارد وازهیچ گزینه برای ریشه کن ساختن این پدیده دریغ نکند.
این اتحادیه میگوید که بیشتر کمک های جهانی به افغانستان بر خلاف منافع مردم افغانستان برای تامین اهداف شخصی به مصرف رسیده اند.
این اتحادیه برای از میان برداشتن پدیده فساد از حکومت افغانستان خواهان تصویب بی درنگ قانون مبارزه با فساد اداری، برگرداندن پول های دزدی شده کابل بانک و ثبت دارایی های مقام های بلند پایه دولتی است.
نماینده وِیژه ورییس هیت اتحادیه اروپا در افغانستان، فرانز میشل میلبن گفته است که: « ما بسیار نگران استیم زیرا کشورهای کمک کننده اگر درک کنند که کمک های شان در جا های درست به مصرف نمی رسد، کمک های شان را به افغانستان قطع خواهند کرد. بنا بر این باید تغییر بیاید وبه ما اطمینان داده شود.مشکل اساسی این است که افراد آلوده به فساد به کیفر نمی رسند وحکومت افغانستان باید این کار را بکند وگام نخست افراد بلند پایه دولتی را که الوده به فساد استند به کیفر برساند.»
همزمان با پخش گزارش تازه سازمان شفافیت جهانی اداره عالی مبارزه با ارتشاء وفساد اداری این گزارش را رد کرد.
برعکس گزارش سازمان شفافیت، از کاهش فساد سخن گفت. کمیته نظارت و ارزیابی مبارزه با فساد اداری نیز گزارش سازمان شفافیت را پر از نقایص میداند. این کمیته می گوید که گزارش سازمان شفافیت در کنار نقص های که دارد برگرفته شده از انگیزه های سیاسی است. زیرا مشخص نکرده است که کی ها بیشتر آلوده به فساد استند، خارجی ها، دولت افغانستان ویا سکتور خصوصی.
رییس کمیته نظارت وارزیابی فعالیت های مبارزه با فساد اداری، محمد یاسین عثمانی گفته است که: « در این گزارش مشخص نکرده که کدام طرف بیشتر فاسد است. دولت و نهادهایش، سکتور خصوصی ویا نهاد های خارجی. وهم چنان معیار ها در نظر گرفته نشده، آنها در افغانستان هیچ نهادی ندارند و کسانی را که استخدام میکنند برای جمع آوری معلومات، آدم های قابل اعتماد نیستند وغرض دارند بنا ما به این گزارش باور نداریم و باید گفت که خارجی ها بیشتر فساد میکنند، چون پول های زیاد درآن جا یعنی نهاد های خارجی وازسوی خارجی ها مصرف میشوند.»
افغانستان برای توسعه به کمک های زیادی نیاز دارد. اما وجود فساد اداری در این کشور و شناخته شدنش به حیث فاسد ترین کشور جهان کمک های خارجی را به این کشور با خطر روبرو خواهد ساخت. کاری که برای آینده کشور گران تمام خواهد شد.